" milmar
22.03.2021 • 13:22
a
burek kod Violete, od ponoci pa nadalje,sedimo na ivicnjaku od puta, nigde huligana ,mir i tisina,autobusi ne rade,peske se islo iz celog grada se dolazilo po burek i piroske, kakvo lepo vreme i zdrava sredina,nekad bese"
i povo je bilo dinar...Zdrava sredina, jasta. Ilegalnih kioska na sve strane, loce se pivcuga na svakom cosku, djubreta (svaki papir od indeksa ste bacili na ulicu) pola flasha porazbijali, napijali se non stop. Zdrava sredina, Milosevic na vlasti. Onda kad se napunite zitaricama iz piva, da bi stomak brze rastao, burek u violeti. Gomila testa, ponegde sira al koga briga, svi tamo jedu, za bolje ne znaju.
Zdrava sredina, dok te neko ne prebije i opljacka, dal je milicija ili grupica olosa, nema neke veze, milicija je tukla vise, i jace.
Ja se sećam originalnih index sendviča u crvenom kiosku jer sam u to vreme studirala na PMF-u. Neko je pomenuo garnirane sendviče iz tzv. mlečnog restorana na ulazu u Katoličku portu koji se zvao Zagreb, a sada Atina, gde su se mogli kupiti i lepi veliki kolači minjoni sa čokoladnim prelivom . Ovi sendviči su obeležili naše detinjstvo, rođendane u osnovnoj školi. Pravili su se izmeđuostalog sa najkvalitetnijom praškom šunkom, a postojala je i verzija sa ribom, na koso sečenom mirišljavom belom hlebu, sa malo ruske salate, kolutom kuvanog jajeta i narendanim trapist sirom.
Dejan19.03.2021 • 17:23
Index
Pa u tom sendvicu ima 2 lista najgore salame(praska šunka), malo sira i šampinjona. Zar nije bolje pojesti sarajevski sa 10 ćevapa i finom lepinjom? Razlika je mozda oko 60-70 din. Kilogram te šunke ne kosta vise od 350 din a vi dobijete 2 lista kroz koje vidis Sarajevo. Previse skupo za ono sto dobijete.. Jednom pojeo i vise nikad.
I vi i mi smo bili najsretniji dok se u NS jeo Index, a u Sarajevu sarajevski cevap, pa mi onda odemo kod vas u goste i jedemo cevape, a vi dodjete kod nas u goste i jedete index. I svi bili sretni.
E sad, kakvi su sad cevapi u Sarajevu to ne znam, ali ovo u NS nit je pravi index, nite je pravi sarajevski cevap.
burek kod Violete, od ponoci pa nadalje,sedimo na ivicnjaku od puta, nigde huligana ,mir i tisina,autobusi ne rade,peske se islo iz celog grada se dolazilo po burek i piroske, kakvo lepo vreme i zdrava sredina,nekad bese
Da, dobar je bio indeks dok se pravio kako treba i jeste jedan od zastitnih znakova Novog Sada. Uvek se ceklao na red ispred Maje ili Vanese, ali prva stvar koju pamtim kao novosadski recept je bio garnirani sendvic. Pravi sendvic, snjit hleba, praska, malo ruske, jaja, rendani sir i jos ponesto, mlecni restorani na mestu sadasnjeg Apolo centra i Atine kao i onaj pored starog Progresa su ih uvek imali. Dva garnirana i casa mleka su bila prava mera za dorucak.
Poslednji put sam imao priliku da pojedem pravi garnirani sendvic dok je Tucko drzao restoran na Spensu a posle toga samo u domacoj radinosti.
Koliko je njihovo nezanimanje za kvalitet usluga i sendviča veliko i koliko samo kopiraju jedni druge govori vam činjenica da ni jedna sendvičara ne tostira sendvič!
pre neki dan sam se razocarao ne radi vise FAST FOOD 46, najbolji indekdi u gradu... i ostala klopa im je bila vrh. izgleda da nisu ekonomski da pobede koronu....a mnogi se zatvaraju, najjaci ce da opstanu... jer su ovi strucnjaci zabranili saltersku prodaju, neverovatno teraju ljude u minuse ili da se snalaze tako sto stojis ispred lokala i kao porucujes telefonom i onda ti radnik dostavlja a ne izdaje jelo...
Prava autorka Index sendviča je pokojna Zorica Zora Ugrnov, koja je bila dugogodišnja vlasnica "Maje". Čak je bila zaštitila isti kod Zavoda za intelektualnu svojinu.
Meni je u stvari žao ovih ljudi koji mrze sve što je novosadsko, mrze dan kad su došli ovde, mrze sami sebe što su ovde, mrze svako drvo i ulicu ovog grada, a žive ovde. Mora da je teško živeti tako i daviti se u sopstvenoj mržnji od jutra do mraka...
Ziveo sam u NS (NAJLEPSEM GRADU) na zalost moju, preselili smo se u Bgd. I svaki put kad se vratim da vidim NS odem po Indeks. Hrana je da se voli i postuje i sa Indeksom je PUN POGODAK.
Seća li se neko sendviča iz Labrca kod Arene pre skoro 30 godina, pravljeni od sastojaka po želji?
Isto i iz Cezara u Modeni, zatim u onoj kućici u Dunavskom parku koji je radio samo noću - tu je bila odlična klopa, pre svega pohovano meso sa senfom, biberom... u lepinji, naravno.
Pa pice iz peći na drva iz 5+ na Bulevaru, kao i pancerote iz Vase Stajića pre 3 decenije isto...
Nadam se da ima jos onih koji se sećaju Bureka iz Zdravljaka
Ćevapa sa Riblje pijace (pola 8 kom cela lepinja 16 luk, so ,začin tad Vegrta, tucana paprika.)
Indeks zapečen nazovi sir šunkarica ni blizu šunkarice e jedino šampinjoni ok.
Sve u svemu kad se dodaju ostale hemikalije Nula.
Trenutno br 1 u NS je Jagnjetina i Prasetina u lepinji.
Slobodno ove zemare neka se vrate u brda pa nek jedu cevape a klinci neka malo podifnu standard i ne viču za ovu bruku od sendviča da je "vrh". Nijedan sendvič u ns nije dostojan niti imena niti kvaliteta i ne opravdava cenu.
Jedini Novosadski brend je garnirani sendvič sa belom kafom! Sve ostalo je izmišljotina u pokušaju zarade! U današnje vreme na svakom ćošku hrane razne vrste ali garnirani sendvič sa belom kafom je upisan,opevan i ostaće pravi brend brze hrane.
Zaist preskupo za zamrznute kifle! Kada se odlučim da se počastim brzom hranom obavezno je roštilj. Sve ostalo sem bureka i to ne kod svakog je obična splačina. Možda je index nekada bijo nešto a sada pored toliko novotarija za hranu lično nebih ga uvrstijo u meni a kamoli brend. Obzirom da slučajno znam kako se sada pravi nebih nikom preporučio index.
Možda je to nekada bilo jeftinije danas su zaista preskupi. Za dva lista šunke,malo šampinjona i sira sa kiflom koja je obavezno bajata pa se greje na plotni. Zaista preskupo! Ali dok je ovaca biće i para!
Zaboravih da dodam da je najbolji indeks bio dok sam ja bio mlad i dok sam raspolagao erekcijom na očekivanom nivou. A ovo danas... bože me sačuvaj. To su bila lepša vremena!
jesu svi skupi, ne samo sendvici, i rostilj, mislim, za 10 sarajevskih sa kajmakom jos malo pa 500 dinara, nemojte se zezati... mogu za te pare da pojedem kilu bureka ako cemo tako... ali ne moze se jesti svaki dan ni sarajevski ni burek ni index, a ma koliko da kostaju ne vrede te pare, pa ne razumem sta oce komentatori. nije ovo cvarkijada u Kacu da ides okolo sa lebom u dzepu da se grebes.
Baš su se pokvarili ti index sendviči svuda, nekad su bili daleko bolji. Ali i tad sam više volela sendviče iz Zagreba(Atine) i onu njihovo predivno čokoladno mleko od pola litre. Nekad je bila odlična i ona pancerotara u Vase Stajića, sad otvoriše ponovo na Bulevaru i nisam oduševljena. Roštilj ne volim previše, ako mora brza hrana najradije jedem burek iz Rumenačke( Burek plus) jer on je uvek standardno odličan. Svi drugi bljesnu na kratko pa onda pokvare kvalitet, tako mi se čini...
Ne svidja vam se "index", ne svidjaju vam se"vojvodjaneri", novosadski snobovi....pa ko vas tera da trpite? Ajde lepo kud koji moze Kanada, moze Rusija, Kina, Njemacka ,vukojebina iz koje ste dosli....
Dobro me podseti, banjalucki u Novom Sadu propao totalno, cene otisle gore, kvalitet i kolicina drasticno dole.
A i sarajevski nije mnogo bolji, pogotovo onaj u centru, Walter ih izuva
Ma najbolji sendvič bio je kod čika Šmeterlinga na Štrandu sredinom 1930-te. Dva reda hleba a unutra ništa. Kaki indeksi, piroške i lebac sa mesom u Vanesi.
u NS razmazeni snobovi cene nesto kao ,,dobro ,, samo ima sira sa sirom,da je kremasto i da je na dimu, to je recept za uspeh, ako ne curi sir onda ne valja ! Masti i mekana leba sa alevom paprikom mozda ?
1989.godine, I.godina faxa 0d 21-23 h šmekanje ispred Flayinga na bulevaru 23.oktobra, pa "Đava"i oko 03h kući peške naravno ulicom Radničkom do "Maje" kod "faksova" i obavezno po 2 mala indexa, jedan bi u tri zalogaja"slistili", a drugi za usput do kuće!
Pratim Gigu Moravca...Desa sa Klise pokidala sa klopom!Ja mogu pojesti mnogo i svasta,ali ono je ludilo za jezik i nepce...o kolicini da ne pricam,bogato da bogatije nisam video!Naklon do poda za Desu!
Dok su bili kod fakulteta Maja je bila mnogo bolja, i index je prvo poceo da se pravi u Maji. Onda je onaj retard ubio nekog zbog kupovine indexa preko reda i obe sendvicare su izbacene sa prostora univerziteta. Trenutno nigde blizu fakulteta ne mozete kupiti normalan index, samo neko smece,
Pa u tom sendvicu ima 2 lista najgore salame(praska šunka), malo sira i šampinjona. Zar nije bolje pojesti sarajevski sa 10 ćevapa i finom lepinjom? Razlika je mozda oko 60-70 din. Kilogram te šunke ne kosta vise od 350 din a vi dobijete 2 lista kroz koje vidis Sarajevo. Previse skupo za ono sto dobijete.. Jednom pojeo i vise nikad.
Kifle kod Maje su stare tj vade i vraćaju ih u zamrzivač.Prave onako,ofrlje,samo da naprave.
Ostalo samo ime,ljudi iz BG-a su dolazili da jedu nekada na Bulevaru dok su bili...
Pravljeni šezdesetih i sedandesetih godina su bili pravi sendbiči. Hleb baget sečen ukoso pa ruska salata na njega, pa šnita salame pa rendani trapist i rendana barena jaja. Bilo je i sa ribom sardinom umesto salame. O ukusu da i negovorim. Prodavao se u "Zagrebu", sadašnja "Atina", u školskim kantinama novosadskih gimnazija i elektrotehničke, ekonomske škole i td. Nile bio skup i kao đak za užinu kupim dva i dovoljno je bilo. Te generacine znaju šta je sendvič a nije se niko duvao i pravio brend od toga. Ovo što se sada jede po kioscima je slama spram nekadašnjih nobosadskih sendviča. P.S. pravila ih je jedna radionica u Ulici Pavla Papa, sada je tamo kafana "Sokače".
Stefane, objasnjenje je jednostavno. Stvar ponude i potraznje. Da ljudi ne kupuju po toj ceni, oni bi morali da spuste (ili zatvore). Posto ljudi kupuju (u dovoljnom broju), nema razloga da je smanje.
A gde se sada nalazi Vanesa? Da li i dalje postoji? Vidim da je ona pored Arene zatvorena, a i nema one koja je bila pored PUB-a jer se na tom mestu gradi neka zgradurina.
Kod Maje su kifle "prehlebaste", nedovoljno sveže i još se pride pakuju u najlon/plastiku od čega se momentalno upare/ocmolje. Plus, radnice uglavnom ne žele da ga dodatno zapeku od spolja kad im tražim. Pozitivna strana je što je sam sendvič masivniji, opušteno "drži" sitim pola dana.
Kod Vanese nema gorenavedenih nedostataka, rekao bih i da su šunkarica/sir kvalitetniji. Jedino je sendvič malo manji (ali nude opciju duplog, sa dvostruko više šunke/sira/pečuraka). Dakle, moj favorit je definitivno Vanesa :)
Da li iko zna šta se dešava sa njihovom radnjom u prolazu Arene?
Imam skoro 50, i u zadnjih par godina kad god sam pojeo indeks, kao da sam kamen pojeo. Tezina u stomaku. Izvikano, iako ga jedem od perioda procvata, prelaz 80. na 90.
Podriguša , biljni sir i šampinjoni od pre par dana...to bi trebalo da kosta max 150din.
Tada kada je "izmišljen" sastojci su se proizvodili po JUSu pa je donekle bilo podnosljivo (iako je i tada to bila donja prehrambena klasa), a danas neka nam je bog na pomoci.
A gde se sada nalazi Vanesa? Da li i dalje postoji? Vidim da je ona pored Arene zatvorena, a i nema one koja je bila pored PUB-a jer se na tom mestu gradi neka zgradurina.
Ne mož biti grđe i lošije. Dođite vi u Banja Luku na banjalučki ćevap, ili pite pod sačem kod đamije. E to je hrana, a ne ova muzga u jučerašnjoj kifli i od salame podriguše.
Da li neko može da pojasni cenu istog? Veliki indeks 320 dinara??? A od sastojaka salama i sir... Prvobitno zamišljen kao sendvič za studente i pristupačniji po ceni, od tada skuplje pljeskavice, a sad mnogima prilično velika investicija...
Veoma me obradovao clanak o index sendviču,jeo sam ga skoro svaki dan godinama i sa današnje vremenske distance ne mogu da se setim ko ga je prvi naparavio,da li "Vanesa" ili "Maja" koju je držala Zorica Ugrnov,tu sam nekako i više dolazio.Bilo bi mi drago da se na neki način registrije da je sendvič "Index"jedan od simbola ili kako se to moderno kaže brendova Novog Sada.
Bezobrazno poskupeli. A svi prave preko one stvari i fušerski. Bez trunke ljubavi. Tvrdim da je index kod Dese na Klisi i dalje neprikosnoven. Gurmanski pozdrav.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
VIDEO: Svuda su sendviči, u Novom Sadu je Indeks
Autor: 021.rs
Novi Sad
•19.03.2021.
•14:27 > 08:45
Komentari 75
gradjaninX
22.03.2021 • 13:22
a
burek kod Violete, od ponoci pa nadalje,sedimo na ivicnjaku od puta, nigde huligana ,mir i tisina,autobusi ne rade,peske se islo iz celog grada se dolazilo po burek i piroske, kakvo lepo vreme i zdrava sredina,nekad bese"
i povo je bilo dinar...Zdrava sredina, jasta. Ilegalnih kioska na sve strane, loce se pivcuga na svakom cosku, djubreta (svaki papir od indeksa ste bacili na ulicu) pola flasha porazbijali, napijali se non stop. Zdrava sredina, Milosevic na vlasti. Onda kad se napunite zitaricama iz piva, da bi stomak brze rastao, burek u violeti. Gomila testa, ponegde sira al koga briga, svi tamo jedu, za bolje ne znaju.
Zdrava sredina, dok te neko ne prebije i opljacka, dal je milicija ili grupica olosa, nema neke veze, milicija je tukla vise, i jace.
E kad se setim...
Biljana
dule
Index
Pa u tom sendvicu ima 2 lista najgore salame(praska šunka), malo sira i šampinjona. Zar nije bolje pojesti sarajevski sa 10 ćevapa i finom lepinjom? Razlika je mozda oko 60-70 din. Kilogram te šunke ne kosta vise od 350 din a vi dobijete 2 lista kroz koje vidis Sarajevo. Previse skupo za ono sto dobijete.. Jednom pojeo i vise nikad.
I vi i mi smo bili najsretniji dok se u NS jeo Index, a u Sarajevu sarajevski cevap, pa mi onda odemo kod vas u goste i jedemo cevape, a vi dodjete kod nas u goste i jedete index. I svi bili sretni.
E sad, kakvi su sad cevapi u Sarajevu to ne znam, ali ovo u NS nit je pravi index, nite je pravi sarajevski cevap.
pawlle
milmar
Zivan
Poslednji put sam imao priliku da pojedem pravi garnirani sendvic dok je Tucko drzao restoran na Spensu a posle toga samo u domacoj radinosti.
Pozdrav,
Atina
brka
Zivlakv
Opozicionista
Stefan
Muva u letu
Isto i iz Cezara u Modeni, zatim u onoj kućici u Dunavskom parku koji je radio samo noću - tu je bila odlična klopa, pre svega pohovano meso sa senfom, biberom... u lepinji, naravno.
Pa pice iz peći na drva iz 5+ na Bulevaru, kao i pancerote iz Vase Stajića pre 3 decenije isto...
Sad sam nešto ogladneo.
Ja
Ćevapa sa Riblje pijace (pola 8 kom cela lepinja 16 luk, so ,začin tad Vegrta, tucana paprika.)
Indeks zapečen nazovi sir šunkarica ni blizu šunkarice e jedino šampinjoni ok.
Sve u svemu kad se dodaju ostale hemikalije Nula.
Trenutno br 1 u NS je Jagnjetina i Prasetina u lepinji.
Mrk
Mile
Gari
Bane
Goran
Mira
Mislilac
v
Mitke 83
Joki
Marko
Ma
Novosađanka
Offsider
@Đuro
A i sarajevski nije mnogo bolji, pogotovo onaj u centru, Walter ih izuva
Realista
@Robot
Da da, samo se vi tešite
Marko
S21
Naše ime
Da, i šta s tim?
Kila badema ima 5000 kalorija, jedan sendvič oko 500 (zavisno od priloga)
Robot
Dejan
Lovac
Bečkerečan na Klisi
hahaha
Darinko
Student
Poznato redakciji
Limanac3
Dejan
Deran
Ostalo samo ime,ljudi iz BG-a su dolazili da jedu nekada na Bulevaru dok su bili...
Nigrutin
Stevara
NS
Piško
semtex
They live
S.
Joki
Gusztav
Vlada
Nemanja
Kod Vanese nema gorenavedenih nedostataka, rekao bih i da su šunkarica/sir kvalitetniji. Jedino je sendvič malo manji (ali nude opciju duplog, sa dvostruko više šunke/sira/pečuraka). Dakle, moj favorit je definitivno Vanesa :)
Da li iko zna šta se dešava sa njihovom radnjom u prolazu Arene?
F
Tata Ikun
Za 320 dinara mogu kupiti nešto od čega ću se najesti.
Jovan
Lolo
Tada kada je "izmišljen" sastojci su se proizvodili po JUSu pa je donekle bilo podnosljivo (iako je i tada to bila donja prehrambena klasa), a danas neka nam je bog na pomoci.
Joki
Deran
Preferans
Đuro
Banjo
Joki
Sinan Sakic
Novosadjanka
Milan
Stefan
Podbarac Original
Giga Moravac
Del boj
Dejan
Stevica
rale
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H